Αναδημοσίευση (Η Εποχή, 7/12/2014): «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς και οι συμμαχίες»

Συντονιστές των Νομαρχιακών απαντούν στην “Εποχή”

syriza epoxi 1

Οι πολιτικές εξελίξεις, η αναγκαία εξώστρεφη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, οι διεργασίες στο εσωτερικό, η πολιτική των συμμαχιών και η σχέση του κόμματος με μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς είναι από τα θέματα που ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, συζητά και προβληματίζεται. Οι Οργανώσεις Μελών και οι Νομαρχιακές Επιτροπές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση αυτών των συζητήσεων. Στην προσπάθεια εμβάθυνσης του διαλόγου απευθύναμε τρία ερωτήματα σε τρεις συντονιστές Νομαρχιακών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Μιχάλης Υδραίος, Αγγελική Παπάζογλου και Γιώργος Ματαράγκας απαντούν στα εξής ερωτήματα:
1. Ποια είναι η δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή σας; Με ποια ζητήματα ασχολείστε και ποια είναι  τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;
2. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις πολιτικές συμμαχίες. Πως πιστεύεις ότι πρέπει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ;
3.  Είναι πιθανόν σύντομα να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Ποια πρέπει να είναι η σχέση του κόμματος με αυτήν;

Επιμέλεια: Αδάμος Ζαχαριάδης

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

1 Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της πολιτικής και προγραμματικής εξόρμησης για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και την καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Στο πλαίσιο αυτό, έγιναν δύο εξορμήσεις, 14 εκδηλώσεις και μία διαβούλευση με φορείς της πόλης στο Μαρούσι. Όλες οι εκδηλώσεις μας καλύφθηκαν επικοινωνιακά με ειδικό υλικό, ενώ καταγράφηκαν, για ποιοτική ανάλυση, όλες οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κόσμο που πλαισίωσε τις εκδηλώσεις αυτές. Στόχος μας είναι η διαμόρφωση μιας άλλης σχέσης με την κοινωνία, μια άλλη πολιτική λειτουργία, επικοινωνίας του προγράμματος μέσα στις πραγματικές συνθήκες για να συνδεθεί με τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις. Παράλληλα, στηρίζουμε πολιτικά τον αγώνα των τεσσάρων δημοτικών αρχών της περιοχής μας καθώς και της Περιφέρειας Αττικής ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις για απολύσεις εργαζομένων, αποψίλωση των κοινωνικών υπηρεσιών και απαξίωση της αυτοδιοίκησης.

2 Το θέμα των συμμαχιών είναι κομβικό για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που έρχεται να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα ανατρέποντας τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές κόντρα στις εμπεδωμένες αντιλήψεις του συστήματος και τα μεγάλα οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Η Αριστερά οφείλει να διαμορφώνει τους όρους των συναινέσεων και της πολιτικής ηγεμονίας των ιδεών της σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας καθώς και στο πολιτικό επίπεδο συνεργαζόμενη με πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που έγκαιρα και έμπρακτα στάθηκαν απέναντι στις κατεδαφιστικές πολιτικές του μνημονίου. Ως κόμμα θα πρέπει τώρα να αναμετρηθούμε με τον ιστορικό μας ρόλο που αποτελεί η αριστερή διακυβέρνηση της χώρας. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι ο στόχος αυτός πρέπει να εξυπηρετηθεί άμεσα και άρα δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους η προσπάθεια να μην βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα εκλέξουν ΠτΔ. Η ηγεσία του κόμματος έχει τη βασική ευθύνη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του συνεδρίου, των τελευταίων δύο αποφάσεων της ΚΕ και των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στην χώρα την τρέχουσα συγκυρία να χειριστεί το θέμα αυτό. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων αποτελεί μία ξεχωριστή διαδικασία κατά την οποία βαρύνουσα θα πρέπει να είναι η θέση των οργανώσεων και των Νομαρχιακών Επιτροπών.

3 Το κόμμα διατηρώντας την αυτονομία και τον ειδικό πολιτικό του ρόλο πρέπει να αποτελέσει συμπαραστάτη της κυβέρνησης της Αριστεράς στις προσπάθειες που θα καταβάλλει για την ανόρθωση της χώρας και το ξεπέρασμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρέπει να επιτελέσει μία διπλή λειτουργία γεφύρωσης της κοινωνίας με την αριστερή διακυβέρνηση. Αφενός να επικοινωνεί και προωθεί το πρόγραμμά της στην κοινωνία ενισχύοντας τα πολιτικά και κοινωνικά στηρίγματα και αφετέρου να «μπολιάζει» τις πολιτικές και προγραμματικές επιλογές της κυβέρνησης με τα αιτήματα και τις λαϊκές διεκδικήσεις καθιερώνοντας πρωτότυπες, ανοιχτές, συμμετοχικές διαδικασίες συναπόφασης και ευθύνης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΥΔΡΑΙΟΣ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

syriza epoxi

1 Η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας αναπτύσσει τη δράση της στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, εδώ όπου συμπυκνώνονται, με δραματικό τρόπο, οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής αλλά και οι αντιστάσεις σε αυτήν την πολιτική.
Η προσπάθεια μας αυτήν την περίοδο επικεντρώνεται σε  τρία επίπεδα:
α) Συμμετοχή στα κινήματα αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, προσπάθεια γείωσης αυτών των αντιστάσεων στις γειτονιές της Αθήνας.
β) Διαβούλευση  του προγράμματος που πρόσφατα εξαγγείλαμε στην Θεσσαλονίκη, αλλά και των άλλων προγραμματικών προτεραιοτήτων που το κόμμα μας επεξεργάζεται, με την κοινωνία.
γ) Οργάνωση ενός ισχυρού ΣΥΡΙΖΑ, με αριθμό μελών που να αντιστοιχεί στην πολιτική του επιρροή, προσπάθεια που πρέπει να συνδυασθεί με την συγκρότηση ΟΜ σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Είναι μια διαδικασία που στην Α΄ Αθήνας έχουμε κωδικοποιήσει ως πέρασμα από τον ΣΥΡΙΖΑ των κοινοτικών διαμερισμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ των γειτονιών.
Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να ενισχύσουμε τον πολιτικό περίγυρο των οργανώσεων μας , να δουλέψουμε πιο συστηματικά σε μεγάλους χώρους εργασίας. Θέλουμε οργανώσεις ισχυρές που να συνδυάζουν την πολιτική εξωστρέφεια με την δημιουργική πολιτική συζήτηση, οργανώσεις μελών που θα αποτελούν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συνδιαμορφώνουν  την πολιτική γραμμή του κόμματος.

2 Στη σημερινή συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει σε πολιτικό επίπεδο μια ευρύτερη συμμαχία όλων των κοινωνικών στρωμάτων που κονιορτοποιούν οι επιλογές της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας. Εκτιμώ ότι πρέπει να εμβαθύνουμε στο επίπεδο των κοινωνικών συμμαχιών. Η διαδικασία εκπόνησης του προγράμματος της κυβέρνησης της Αριστεράς μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, οφείλουμε ως ριζοσπαστική αριστερά, όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε την ταξική μας μεροληψία, έχοντας στο κέντρο της πολιτικής μας την μισθωτή εργασία και την νεολαία. Η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη. Αν δεν υπάρχουν προηγούμενες εξελίξεις η αποτροπή εκλογής ΠτΔ αποκτά μεγάλη σημασία. Κανείς δεν επιθυμεί την παράταση αυτής της άθλιας κυβέρνησης. Οφείλουμε, λοιπόν, να λειτουργήσουμε ριζοσπαστικά, ενωτικά, συντεταγμένα και ψύχραιμα. Σε μια περίοδο που το επικοινωνιακό σύστημα προσπαθεί να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία από τα ίδια» το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι «μεταγραφές» από το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό που θα απαξιώνουν το πολιτικό, αξιακό και ηθικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγουμε μια σεχταριστική στενή λογική. Η κοινωνία διαθέτει ένα ευρύ φάσμα νέων αλλά και μεγαλύτερων, έντιμων ανθρώπων που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί   να αξιοποιήσει την επόμενη περίοδο από πολλές και διαφορετικές θέσεις ευθύνης.

3 Πρόκειται για μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση που έχει αργήσει να ξεκινήσει. Η γνώμη  μου είναι  ότι η ηγεσία του κόμματος οφείλει να εκκινήσει άμεσα την σχετική συζήτηση σε όλα τα επίπεδα του κόμματος. Νομίζω ότι  πριν το τέλος του χρόνου πρέπει να συνεδριάσει η ΚΕ με θεματολογία που δεν θα αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση εκκινώντας και την σχετική διαβούλευση.  Πιστεύω ότι στην περίοδο της κυβέρνησης της Αριστεράς πρέπει να αποφύγουμε την κομματικοποίηση της κυβέρνησης αλλά και την κυβερνοποίηση του κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει ισχυρός και ακμαίος και σε στελεχικό δυναμικό. Θα έλεγα ότι το κόμμα οφείλει να υποστηρίξει  και να συνδιαμορφώσει την πολιτική της κυβέρνησης, παίζοντας έναν καταλυτικό  ρόλο    όσον αφορά τη σχέση κοινωνίας –κινημάτων –αριστερής διακυβέρνησης. Ο συγκεκριμένος ρόλος  και η διαλεκτική των πραγμάτων προϋποθέτει ένα κόμμα υποστηρικτικό αλλά ταυτόχρονα κριτικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ: ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

1 Η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη αντιμετωπίζουν σε οξυμένη μορφή τα προβλήματα που συσσώρευσε η λαίλαπα του μνημονίου. Επιπρόσθετα, δεν έχουν επουλωθεί ακόμα  οι πληγές από τους σεισμούς του περασμένου χειμώνα, ιδιαίτερα για την περιοχή της Παλικής, ενώ ζητήματα προκύπτουν από το νησιωτικό χαρακτήρα καθώς και από την εποχικότητα της εργασίας. Η ανεργία και η υποαπασχόληση οδηγούν τα νησιά στο μαρασμό.  Ως ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούμαστε στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα όσο και στα ιδιαίτερα θέματα που αφορούν τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε, δημιουργώντας ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο μέτωπο με κινήσεις πολιτών, αυτόνομα συνδικαλιστικά σχήματα, φορείς.

2 Οι συμμαχίες πρέπει να εδράζονται κυρίως στο κοινωνικό πεδίο. Η πολιτική αριθμητική ώστε να εμποδίσουμε την κυβέρνηση να συγκεντρώσει τους 180 για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας έχει την αξία της. Ωστόσο, η ισχυρή κινηματική δράση και η ενδυνάμωση των αγώνων είναι αυτές που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια αποφασιστική μετατόπιση της κοινωνίας προς τα αριστερά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθεί η δυναμική για να εμπεδωθούν οι αλλαγές και οι ανατροπές που προσδοκούμε και να αποτραπούν οι όποιες απόπειρες αποστασίας στους επόμενους μήνες στο κοινοβούλιο  καθώς και προσπάθειες υπονόμευσης –θα χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο  μέσο- της αυριανής κυβέρνησης της Αριστεράς.

3 Το κράτος, οι θεσμοί και οι δομές του  δεν είναι κάτι  «ουδέτερο». Υπάρχουν ιστορικά  παγιωμένοι μηχανισμοί, πρακτικές και μέθοδοι, με σαφές συντηρητικό πρόσημο. Το κόμμα με τις επεξεργασίες, τις αξίες  και τις αρχές του,  θα πρέπει να εμπλουτίσει όλες τις πτυχές της αυριανής κυβέρνησης της Αριστεράς. Το κόμμα πρέπει να είναι ο συλλογικός φορέας που θα τροφοδοτεί με ένα διαρκές συνεκτικό σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού την κυβέρνηση. Όμως  η ταύτιση κυβέρνησης-κόμματος  πρέπει να αποφευχθεί καθώς και τα συνακόλουθα φαινόμενα γραφειοκρατικοποίησης του κράτους ή «κρατικοποίησης» του κομματικού φορέα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται  να διατηρήσει την αυτονομία του που θα του επιτρέψει να διατηρήσει μια κριτική απόσταση από λογικές μιας στενής κυβερνητικής διαχείρισης. Απόσταση ωφέλιμη και για τους δύο. Ο εκτεταμένος κοινωνικός και εργατικός έλεγχος, ο πολλαπλασιασμός των εγχειρημάτων αυτοδιαχείρισης και κοινωνικής οικονομίας καθώς και η επέκταση της σφαίρας των δημόσιων αγαθών έχουν να προσφέρουν πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση.

http://www.epohi.gr/portal/politiki/18230-o-syriza-i-kyvernisi-tis-aristeras-kai-oi-symmaxies

Advertisements